I want a PhD: Part 4 – Best laid plans…

Kadang-kadang rancangan kita pada mulanya memang hebat. Terperinci, dan lengkap serta mendapat endorsement dari supervisor kita. Tetapi kita hanya perancang, bukan penentu.

Tidak semua yang tidak berjaya menyiapkan PhD dalam masa yang ditetapkan itu, pelajar yang lemah, tidak berkualiti atau tidak fokus dan suka membuang masa. Jangan terlalu mudah tuduh pelajar yang lambat siap itu, kaki melancong atau tidak tekun.

Bayangkan, anda telah dua tahun di dalam makmal menjalankan eksperimen anda, dan suatu insiden ‘freak of nature’ seperti ribut yang mematikan bekalan letrik ke makmal memusnahkan bahan eksperimen anda.

Atau sesuatu yang tidak seberapa dramatik:

  • bahan yang anda perlukan untuk eksperimen lambat sampai.
  • Peralatan tidak cukup.
  • Funding project ditarik balik.
  • Supervisor anda sakit tenat atau meninggal dunia atau bunuh diri.
  • Orang lain telah menemui sesuatu yang menyebabkan kajian anda tidak lagi relevant.

Jangan terlalu kerap membandingkan diri anda dengan rakan-rakan lain. Ya, perlu ada muhasabah diri dari masa ke semasa, tetapi apabila terlalu ‘membandingkan’ diri, kelak menambah tekanan yang tidak perlu. Percayalah, tekanan membuat PhD sudah cukup berat tanpa perlu menokok-nambah lagi.Kadang-kadang kita nampak seperti perjalanan kawan-kawan kita senang, tetapi kita tidak dapat menyelami derita dia yang lain.

Jangan terlalu berbanding kerana perjalanan PhD masing-masing berbeza. Ada yang enjin awal tersangkut-sangkut tapi lancar kemudian; ada yang nampak lancar pada mulanya tetapi enjin rosak di tengah jalan.

Anything can happen. Kita boleh berdoa, memohon semuanya baik-baik belaka. Tetapi kalau berlaku juga, inilah yang dinamakan dugaan, kan? Ujian yang Esa untuk hambaNya? Atau bagaimana?

Rakan saya semasa PhD yang dikatakan paling cemerlang antara kami, ketika vivanya terjumpa satu kekurangan yang tidak terlintas oleh dirinya atau supervisornya (whom, I might add, is a renowned specialist in the field) – lantas dia perlu membuat major correction dan resubmit. Bayangkan perasaan beliau.

Kalau anda dapat siapkan dalam masa yang ditetapkan, itu rezeki yang patut disyukuri. Kalau tidak, tidak bermakna anda tidak berjaya. Percayalah, segulung ijazah Phd itu sendiri suatu kejayaan, dan jangan jadikan benchmark orang lain sebagai pengukur perjalanan peribadi anda. You don’t need to justify this to anyone. Not even your funders.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s